Thuis je eigen stroom opslaan voor gebruik op een later moment
Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan om op een later moment gebruik van te maken. Dan heb je op dat moment dus geen stroom nodig van je energieleverancier. Klinkt goed! Maar hoe interessant is dat nu al?
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij (in de volksmond thuisaccu genoemd) is eigenlijk niet anders dan een grote oplaadbare batterij. Daarmee kan je de overdag opgewekte stroom van je zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruik je 30 procent van die stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent, afhankelijk van het dagelijks consumptie patroon.
Het ligt aan je stroomverbruik en de grootte van de thuisaccu hoe lang je zonder stroom van het energienet kan. Bij sommige thuisbatterijen is dat uren, maar er zijn ook thuisaccu’s die je zelfs dagen van stroom voorzien.
Wat kost een thuisbatterij?
Ook de kosten hangen af van de specifieke accu: welk merk, type en hoe groot. Een vuistregel voor kosten van een thuisaccu is € 700 per 1 kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Een thuisbatterij van 5 kWh kost dus zo’n € 3.500. Daar komen nog wel installatiekosten bij. Er is op dit moment geen subsidie voor thuisbatterijen.
Volledig onafhankelijk worden van het energienet met een thuisaccu?
Het is een droom van veel mensen: volledig onafhankelijk van het energienet zijn. De thuisaccu is hierin een goede ontwikkeling. Opgewekte stroom wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van je thuisaccu groot genoeg is, ben je voor een groot deel onafhankelijk van het energienet. In Nederland is het bijna niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienet in verband met het aantal zon-uren. Het grote probleem is de winter, waarin de zon onvoldoende schijnt om je thuisaccu voldoende op peil te houden. Toch helpen een thuisaccu en zonnepanelen je aan stroom van eigen dak.
Je elektrische auto als thuisbatterij
Dan is er nog de elektrische auto, dat is een batterij op wielen. De batterij van een normale elektrische auto is minstens 10 keer groter dan een thuisaccu van 5 kWh. Een Nissan LEAF is er bijvoorbeeld met een batterij van 62 kWh. Met zo’n thuisbatterij heeft een huishouden bijna een week stroom.
Helaas: de auto’s en laadpalen die zijn er nog maar heel beperkt voor een twee richting stroomvoorziening. Al nemen de Hyundai IONIQ 5 en de Kia EV6 al een voorschot op. Maar de elektrische auto is kan in de toekomst zeker een alternatief voor de thuisbatterij: mobiliteit en stroomvoorziening in één.